Inhoud Het geheugen van water

Deze zwarte komedie werd in 1996 voor het eerst geproduceerd in Londen. In 2000 won het de Olivier Award voor beste komedie.

Het verhaal draait om drie zussen - Mary, Teresa en Catherine - die bijeenkomen in hun ouderlijk huis om de begrafenis van hun moeder te regelen. Het recente overlijden van de moeder maakt de zussen alle drie labiel. Tussen de komische dialogen waarin ze kibbelen over herinneringen (wie was er nou op dat strand achtergelaten?), komen oude pijnen en frustraties naar de oppervlakte. Het is ook te zien hoe ieder van de dochters hiermee omgaat: de hooghartige Mary laat zich nergens door raken, Teresa houdt met lijstjes en regeltjes wanhopig de touwtjes in handen en Catherine zoekt haar heil bij mannen en drugs. Het overlijden van moeder heeft voor Mary echter iets veranderd: ze wil de waarheid op tafel.

Naast de drie zussen komt ook Vi, de moeder, in het stuk voor. Mary voert met haar het gesprek dat ze tijdens haar leven nooit heeft gehad - een echte ontmoeting tussen moeder en dochter. Verder twee mannen: Mike, de vriend van Mary, en Frank, de man van Teresa.

In een Engelstalige studiegids over 'The memory of water' van het Lyric Theatre worden de zussen vergeleken met 'De drie zusters' van Tsjechov: "They are Chekhov's Three Sisters wistfully looking for a way out of their present dilemma but not really doing much about it."