Hetty van der Linden - erelid †

Geboortedatum: 4 mei 1932

Overleden: 28 juli 2011
Lid van Expressie geweest sinds: 1984

Hetty

 

In memoriam.

 

Door: Martijn van Wonderen

 

"Ik leerde Hetty in 1998 kennen als herdershond en kakelende kip in 'Vossenjacht' en 'Serenade'. Een jaar later tijdens een uitvoering van 'Plaza Suite', waarin ze mijn schoonmoeder speelde, haalde Hetty haar vinger open, maar toch speelde zij al bloedend de voorstelling uit. In het stuk 'Kortsluiting' speelde ze Miss Furnival. Ze begon als nette oude dame, maar eindigde als zwaar aangeschoten vrouw die menig lach uit het publiek wist te toveren. De pers schreef heel terecht: "Deze bijrol werd op een uitstekende manier vertolkt door Hetty van der Linden. Haar trillende handjes en bescheiden opstelling maakten na enkele glazen sterke drank plaats voor uitbundige gebaren, vrolijk gezang en aanstekelijke lolligheid."

Hetty speelde veel mooie rollen. Vooral Meg in 'Vuur in de sneeuw' heeft mij kippenvel bezorgd. Hetty was al die jaren de steun en toeverlaat van Expressie decorman en grimeur Jaap van der Linden. Hoe vaak is ze niet komen opdraven om decors te helpen opbouwen! Jarenlang was ze ook verantwoordelijk voor de verjaardagskaarten en de kleine kas. Als voorzitter van de leescommissie heeft zij bovendien menig stuk gelezen en bezocht.

Helaas ging Hetty’s gezondheid de laatste jaren bij Expressie langzaam achteruit, maar toch kwam zij samen met Jaap nog regelmatig naar een repetitie en ook bij de voorstelling bleef ze een graag geziene bezoeker. Het deed mij dan ook heel erg veel verdriet toen zij enkele jaren terug werd opgenomen in een verzorgingshuis. Ik denk dan ook graag terug aan Hetty zoals ze was in haar goede tijd. Een sociale vrouw die naast haar passie voor toneel ook op latere leeftijd nog erg actief is gebleven.

Mijn verdriet was dan ook groot toen ik hoorde dat Hetty op 28 juli jl. is overleden. Maar terugkijkend op de tijd dat ik Hetty heb mogen kennen denk ik dat zij alles uit het leven heeft gehaald wat erin zat en dat zij nu de rust heeft gevonden.
Hetty je was een kanjer en je zult zeker gemist worden. Ik zal met heel veel liefde aan je terug denken en wens Jaap heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 

Martijn van Wonderen

Oud secretaris van Expressie"

 

Rollen die Hetty heeft gespeeld:

Onder andere:

Hanna in 'Morgen', productie op basis van improvisatie, Expressie 2006.

Meg in 'Vuur in de sneeuw' van Sam Shepard, Expressie 2004.

Mrs. Paddy in 'Dwaasheid heeft haar eigen recht' van John Patrick, Expressie 2003.

Toos in 'De richel' van Ton Davids, Expressie 2003.

Miss Furnival in 'Kortsluiting' van Peter Shaffer, Expressie 2001.

Lola in 'Oud porselein' van Gerald Savory, Expressie 2000.

 

Krantenartikel:

Klik hier voor een artikel over Jaap en Hetty van der Linden. Dit artikel stond op 3 april 2003 in Dagblad Kennemerland ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Toneelgroep Expressie.

Hetty in Morgen, 2006 Hetty in Vuur in de Sneeuw, 2004

Hetty in Dwaasheid heeft haar eigen recht, 2003Hetty (rechts) in De Richel, 2002

Hetty in Kortsluiting, 2001