Jaap van der Linden - erelid †

Geboortedatum: 14 oktober 1932

Overleden: 29 oktober 2015
Lid van Expressie geweest sinds: de oprichting in 1982!

Jaap

 

In memoriam.

 

Door: Martijn van Wonderen

 

Jaap was de stille kracht achter Expressie - hij stond niet graag in de belangstelling. Hij was erbij toen Expressie in 1982 werd opgericht. Daarvoor was hij jarenlang betrokken bij toneelgroep KDO in Beverwijk.
Hij was onze grimeur en decorbouwer, verzorgde daarbij licht en geluid tijdens de voorstellingen. Ook was Jaap jarenlang bestuurslid.
Vele jaren is hij verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen van de posters en programmaboekjes. Vanaf het moment dat dit allemaal met computers werd gedaan heeft hij dit overgedragen aan de jongere garde.
Al speelde Jaap niet, hij was aanwezig bij iedere repetitie, tussendoor vaak bezig met het decor of andere zaken. Een onmisbare kracht binnen de groep die voor alles een oplossing wist te bedenken.
In de dagen voor een voorstelling was Jaap altijd erg druk. Het decor moest opgebouwd worden en de lampen opgehangen. Samen met Hetty was hij altijd van de partij. Met bloed, zweet en tranen werd onder leiding van Jaap heel wat werk verzet. Zo hebben we jaren achtereen het podium in Geesterhage moeten verhogen. Dit was een verschrikkelijk karwei, maar Jaap klaagde niet.
Op de avond van de voorstelling was hij druk met grimeren om vervolgens achter de knoppen plaats te nemen. Na de voorstelling was Jaap vaak al bezig met opruimen terwijl iedereen nog stond na te praten.
Toen de gezondheid van Hetty achteruit ging heeft hij noodgedwongen een stapje terug moeten doen. In 2011 heeft Jaap afscheid moeten nemen van Hetty.


Eind 2011 heb ik Jaap voor de laatste keer gezien. Ik ben bij hem langsgegaan in zijn appartement in Heemskerk. Hij liet vol trots het mooie kunstwerk van glas zien waarin de as van Hetty verwerkt was. Ondanks het grote gemis ging hij verder met zijn leven.
Helaas is Jaap op 29 oktober jl. overleden. Ik wens zijn familie en iedereen die hem dierbaar was heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.
Jaap, ik hoop dat Hetty en jij weer samen zijn. Jullie hebben allebei een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten en ik zal jullie nooit vergeten.

 

 

In memoriam.

 

Door: Saskia van Dongen

 

Tot onze spijt vernamen wij het bericht dat ons erelid Jaap van der Linden op 29 oktober j.l. is overleden. Jaap was niet alleen erelid, maar ook iemand van de eerste garde, betrokken vanaf het begin (1982). Hij stond niet op de planken, maar voor de totstandkoming van voorstellingen was hij jarenlang onmisbaar. Hij was de decorbouwer, grimeur, pr-man, technische man en bestuurslid. En natuurlijk getrouwd met zijn lieve Hetty, ons andere erelid, die hij helaas op 28 juli 2011 moest verliezen. We zijn Jaap dankbaar voor zijn enorme inzet voor Toneelgroep Expressie. We wensen zijn naasten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.


Artikel over Jaap, mede gebaseerd op een artikel in Dagblad Kennemerland, 3 april 2003:


Toen Jaap in 1982 een advertentie zag waarin het plan werd aangekondigd een toneelclub op te richten, had hij al met plezier de Beverwijkse vereniging KDO geholpen. Dus meldde hij zich aan als grimeur en decorbouwer. Zo was Jaap dus vanaf het begin betrokken bij Expressie. Hij hield zich in die tijd ook bezig met aanplakbiljetten, die hij met de hand maakte! Al snel kwam hij in het bestuur terecht, waar hij nu al 21 jaar inzit!

In de eerste jaren trad Toneelgroep Expressie op in Café Borst. Toen het toneel daar werd afgebroken, kreeg Jaap de lampen. De opslag van die lampen en decorspullen was een karwei op zich. "We hebben allerlei ruimtes gehad", aldus Jaap. "De spullen hebben een tijd op een hooizolder gestaan. Het was daar vochtig en alles moest door een deurtje van een halve meter breed. Het stond boven op elkaar. Het licht en geluid sloeg ik op in onze garage en in de logeerkamer." Later huurde Expressie garages als opslagruimte. Enkele jaren geleden heeft Jaap eens kritisch gekeken naar al die spullen, waar inmiddels veel oude rommel bij was. Dat resulteerde in een flinke opruiming, waardoor de gehuurde garages niet langer nodig waren.


Klik hier om het artikel over Jaap en Hetty van der Linden in Dagblad Kennemerland te bekijken.