Deze zwarte komedie werd in 1996 voor het eerst geproduceerd in Londen. In 2000 won het de Olivier Award voor beste komedie.

Het verhaal draait om drie zussen – Mary, Teresa en Catherine – die bijeenkomen in hun ouderlijk huis om de begrafenis van hun moeder te regelen. Het recente overlijden van de moeder maakt de zussen alle drie labiel. Tussen de komische dialogen waarin ze kibbelen over herinneringen (wie was er nou op dat strand achtergelaten?), komen oude pijnen en frustraties naar de oppervlakte. Het is ook te zien hoe ieder van de dochters hiermee omgaat: de hooghartige Mary laat zich nergens door raken, Teresa houdt met lijstjes en regeltjes wanhopig de touwtjes in handen en Catherine zoekt haar heil bij mannen en drugs. Het overlijden van moeder heeft voor Mary echter iets veranderd: ze wil de waarheid op tafel.

Naast de drie zussen komt ook Vi, de moeder, in het stuk voor. Mary voert met haar het gesprek dat ze tijdens haar leven nooit heeft gehad – een echte ontmoeting tussen moeder en dochter. Verder twee mannen: Mike, de vriend van Mary, en Frank, de man van Teresa.

In een Engelstalige studiegids over ‘The memory of water’ van het Lyric Theatre worden de zussen vergeleken met ‘De drie zusters’ van Tsjechov: “They are Chekhov’s Three Sisters wistfully looking for a way out of their present dilemma but not really doing much about it.”

Shelagh Stephenson

Spelers:

Mary – Isabelle Dijkman Dulkes

Teresa – Christien Kessens

Catherine – Anke Huisman

Mike – Wim Boske

Frank – Roel van de Waal

Vi – Saskia van Dongen

Achter de schermen:

Regie: John van Dongen

Techniek: John van Dongen

[aiovg_video]

Recensie in Noordhollands Dagblad:

Aankondiging in Noordhollands Dagblad:

Reacties van bezoekers:

• “Een dappere keuze voor een stuk dat zoveel vraagt van de spelers. Ondanks de lengte een verrassende tekstbeheersing bij alle spelers. Chapeau!!! Vond vooral het spel van Saskia en Astrid heel sterk. Hoop dat jullie veel plezier aan dit stuk beleefd hebben.”

• “Beste toneelgroep,
Wat heb ik met bewondering vanaf de ‘ongemakkelijke’ stoelen in de Nozem en de Non in Heemskerk naar jullie opvoering gekeken. Het is zeker geen makkelijk stuk waarvoor gekozen is, maar met wat een flair stonden jullie daar op het toneel. Chapeau!”

• “Ik heb echt genoten gisteravond. De hele dag speelde de theatervoorstelling nog door mijn hoofd. Ik vind echt dat jullie trots mogen zijn op wat jullie neergezet hebben. Al die voorbereidingen hebben een prachtig resultaat opgeleverd, dat eerlijk gezegd niet onder deed voor een professioneel optreden. Nogmaals gefeliciteerd met het resultaat en ik hoop dat de serie in Castricum weer even goed mag gaan.”

• “Gefeliciteerd met jullie optreden. Jullie hebben goed gespeeld alleen is dit geen stuk voor mij. Ik wens jullie voor het optreden in Castricum alsnog toi toi toi.”