Peter Sanders

“Op de lagere school speelden we elke zes weken een toneelstukje. In de vijfde en zesde klas hebben mijn vriendje en ik om de zes weken een sketch gespeeld van André van Duin. Hij als grappenmaker, ik als aangever. Of de kinderen het leuk vonden weet ik eigenlijk niet. Natuurlijk ook bij de schoolmusical was ik van de partij als Kwikzilver, de magiër van het stuk.

In 2008 ben ik begonnen met clownerie bij Theaterstichting Stoepjee in Heerhugowaard. Naar een jaar is clown Trepe geboren. Met zekere regelmaat treedt Trepe op bij circusschool Tefredo, op school van mijn dochter en jaarlijks bij Artis-Dreamfestival.

Ik volg jaarlijks workshops verhalen vertellen, clownerie, theaterspelen en theatersport bij Stoepjee en Cool te Heerhugowaard.

Sinds 2010 en jaarlijks speel ik mee in het buitentheaterstuk „Op zoek naar Dulcinea” van Stoepjee, waar we samen met (meervoudig) gehandicapte mensen spelen. Ik ben Hoofdvuurman en begeleider van de Vuurgodin die aan het einde van het stuk verschijnt. De gehele non-verbale rol bewaak ik de Vuurgodin en stuur mijn mannen aan. Ook jongleer ik met vuur, en spuw vuur. Verder in het stuk speel ik twee kleine rollen: ‘de Dood’ die rondwaart tussen het publiek, en ‘Eenzame man aan tafel’. Hierin zit ik roerloos aan een mooi gedekte tafel zonder gezelschap, alleen een lege stoel aan de andere zijde van de tafel. Het publiek trekt langs en reageert al dan niet op mij en/of de lege stoel. In juni 2015 speelden we een kinderversie van het stuk bij De Appelboom te Tuijtjehorn.

In februari 2013 voerden we (vier volwassenen) bij Stoepjee 4 keer het geheel eigen gemaakte stuk ‘Het Onderzoeksinstituut’ op. Ik had één van de vier hoofdrollen, die van Gijs. Een wat verwarde man die in een psychiatrische inrichting zit en is daar wisselend dokter en patiënt.

In juni 2014 speelde ik samen met een jongere, vier jongvolwassenen in een eigen gemaakt stuk. Hierin gaven we de cyclus van het leven weer. Ik speelde daarin één van de zes hoofdrollen. Ik speelde daarin een goedaardige man die ver gaat in zijn idealen te verwezenlijken – wat mislukt – en (als geest) koesterde ik grote woede tegen de levenden. We eindigden zoals we begonnen, dood. Met onze eigen urn voor ons.

In oktober 2014 speelde ik Gregor Samsa in een theaterversie (van regisseur Dirk de Mooij) van Kafka’s ‘De Gedaanteverwisseling’. In deze eenakter wordt Gregor wakker en is veranderd in een mens-groot insect. De vervreemdende wereld die Kafka schetst brachten we zo puur mogelijk, in eenvoudige kleding, met een steiger als decor. Een professionele violiste was aan het stuk verbonden en verzorgde de (live) muziek. Het spelende gezelschap bestond uit acht mensen inclusief regisseur. Daarnaast deden andere mensen het decor, techniek, kleding en PR.

Bij Expressie speelde ik eerder in ‘Spotgeesten’ en recent in ‘Augustus: Oklahoma’. 

Naast theaterrollen doe ik ook regelmatig licht en geluid bij jeugdvoorstellingen Stoepjee en circusschool Tefredo te Heerhugowaard.”

  • Kleine Charles in ‘Augustus: Oklahoma’ van Tracy Letts, Expressie 2019.
  • Charles in ‘Spotgeesten’ van Noel Coward, Expressie 2015.
  • Man in ‘Cake en koffie’ van theatergroep Stoepjee, Heerhugowaard, 2014.
  • Gijs in ‘Het onderzoeksinstituut’ van theatergroep Stoepjee, Heerhugowaard, 2013.
  • Diverse optredens als clown Trepe bij circusschool Tefredo in Heerhugowaard.
  • Hoofdvuurman, ‘de Dood’ en ‘Eenzame man aan tafel’ in ‘Op zoek naar Dulcinea’ van theatergroep Stoepjee, Heerhugowaard, herhaaldelijk sinds 2010.